top of page

 Preventieve zorg

Drug en spuit

Ook in de diergeneeskunde geldt 'voorkomen is beter dan genezen'.   

​

Daarom hebben we er onder andere voor gekozen om spreekuren van 20 minuten te hanteren. Hierdoor hebben we alle tijd  voor u en uw dier. Daarnaast bespreken we altijd graag even de preventieve zorg.  

Onder preventieve zorg valt alle zorg die wij kunnen bieden om ziektes bij uw huisdier te voorkomen. Denk hierbij aan vaccinaties, ontworming, ontvlooiing, het poetsen van de tanden, het laten castreren of steriliseren van uw dier en het behouden van een gezond gewicht. 

Gezondheidscontrole en vaccinatie

Gezondheidscontrole en vaccinatie

Het eerste waar u waarschijnlijk aan denkt als we het over preventieve zorg hebben: de vaccinatie. 

​

In ons land komen een aantal besmettelijke en levensbedreigende dierziekten voor. Gelukkig kunnen we uw dier hier makkelijk tegen beschermen door hem/haar te vaccineren. Sommige vaccinaties zijn voor alle dieren van belang, andere zijn alleen onder bepaalde omstandigheden nodig. We bekijken samen met u wat voor uw dier van belang is, zodat we geen onnodige vaccinaties geven. Dit heet vaccineren op maat. 

 

Bijna nog belangrijker dan de vaccinatie is de hier aan gekoppelde gezondheidscontrole. Tijdens het vaccinatieconsult checken we uw dier van top tot teen. Hierdoor kunnen we beginnende gezondheidsproblemen vaak tijdig ontdekken. Dieren laten het namelijk slecht merken als iets niet in orde is. 

 

We kunnen in onze kliniek ook een titerbepaling uitvoeren. Dit is een test waarbij voor enkele ziektes gemeten wordt of uw dier nog genoeg bescherming heeft of niet. Hierdoor kunnen we nog preciezer zien of een extra vaccinatie wellicht op zijn plaats is of dat we een vaccinatie misschien nog even kunnen uitstellen. 

 

Let op: titeren is enkel mogelijk voor de ziektes Distemper, Hepatitis en Parvo. De ziekte van Weil kan niet getiterd worden en dient jaarlijks gegeven te worden. Uw dier krijgt dus alsnog elk jaar een vaccinatie, maar nog meer 'op maat'. 

 

Heeft u meer vragen over vaccineren of titerbepalingen? Bel, mail of vraag ons hier vooral naar. We delen onze kennis graag met u. 

​

Een afspraak maken voor een vaccinatie of titerbepaling? Plan het nu makkelijk zelf online in. 

Chippen + Europees paspoort

Honden dienen sinds april 2013 verplicht gechipt én geregistreerd te zijn binnen acht weken na de geboorte.  

Voor katten bestaat deze regel (nog) niet, maar wij raden het wel aan. Sinds november 2021 is het tevens verplicht dat de 1e eigenaar van een hond (pups na de geboorte of na invoer vanuit het buitenland) deze chip registreert m.b.v. een UBN nummer en er voor zorgt dat de hond een paspoort krijgt. Wilt u weten hoe u een UBN nummer aanvraagt? Klik dan hier. 

 

Een microchip is een klein apparaatje ter grootte van een rijstkorrel die onder de huid wordt geplaatst. Het plaatsen is even pijnlijk, maar eenmalig. Daarna gaat de chip een leven lang mee. Als uw dier een keer van huis weg raakt, dan kan uw dier snel thuisgebracht worden na het aflezen van de chip. 

​

Wist u dat er tegenwoordig kattenluikjes zijn die een chip kunnen aflezen? Hiermee kunt u voorkomen dat er vreemde katten in huis komen, alleen uw kat kan dan naar binnen of naar buiten. Hetzelfde geldt voor speciale voerbakken met ingebouwde chipreader. Heel handig voor katten die een speciaal dieet moeten volgen! 

Chippen + Europees Paspoort
Ontwormen en ontvlooien

Ontwormen en ontvlooien

Wij vragen u tijdens een consult wel eens of u uw dier ook ontwormt en ontvlooit. Vaak zijn wormen aan de buitenkant niet zichtbaar, maar alle dieren worden herhaaldelijk besmet vanuit de omgeving. Sommige wormsoorten zijn onschuldig, maar andere kunnen schadelijke gezondheidsrisico's met zich meebrengen voor dier en mens.

Wij volgen het ontwormings- en ontvlooiingsadvies van de organisatie ESCCAP. Dit is een onafhankelijke Europese organisatie die de risico's van parasieten in Europa in beeld brengt.

 

In de meeste gevallen volstaat het om vier keer per jaar te ontwormen. Dit advies geldt niet voor pups en kittens tot zes maanden en het kan afwijken als uw dier niet buiten komt, rauw vleesvoeding krijgt of mee op jacht gaat. 

Vul onderstaand keuzediagram in om te bepalen wat uw volwassen hond of kat nodig heeft of vraag het ons.
Wij geven u graag ons advies. 

​

 

​

​

beslisboom esccap ontworming.png
beslisboom esccap.png

Ontvlooiing

Vlooien zorgen niet alleen voor verschrikkelijke jeuk, maar ze kunnen ook zeer vervelende ziektes en wormen overbrengen naar uw dier. Als u eenmaal vlooien in huis heeft kan het bovendien heel moeilijk zijn om er weer van af te komen. Gelukkig zijn er allerlei anti-vlooien middelen beschikbaar om uw huisdier en uw huis hier tegen te beschermen.  

 

In de kliniek bieden we u de keuze uit druppels, tabletten of een halsband met een werkingsduur variërend van vier weken tot acht maanden. We bekijken graag met u welke optie het beste past bij u en uw dier. 

​

​

Sterilisatie

Sterilisatie

Vanwege sterk wegende gezondheidsredenen raden wij u aan om uw teef, poes of konijn te laten steriliseren. 

 

Voordelen

  • Geen risico op baarmoederontsteking

  • Sterk verlaagd risico op kwaadaardige borstkanker

  • Geen ongewenste nestjes

  • Geen loopsheid of krolsheid meer

  • Geen schijnzwangerschap en bijkomende problemen

​

Nadelen

  • Om overgewicht te voorkomen dient u het gewicht en de hoeveelheid voer in de gaten te houden.

  • Kleine kans op incontinentie (voornamelijk grotere hondenrassen)

  • Kans op vachtveranderingen

Castratie

We raden u aan om uw kater te laten castreren voordat ongewenst sproei- en vechtgedrag ontstaat. Bij reuen, konijnen en cavia's bespreken we graag met u of een castratie eventuele voordelen heeft voor uw dier. 

​

Voordelen

  • Geen sproeigedrag (kater)

  • Minder weglopen en vechten met andere dieren

  • Geen risico op testikeltumoren of prostaathyperplasie op latere leeftijd

  • Geen voorhuidontsteking meer (reu)

  • Socialer gedrag naar soortgenoten en mensen

​

Nadelen

  • Om overgewicht te voorkomen dient u de hoeveelheid voeding in de gaten te houden.

  • Kans op vachtveranderingen

  • Niet voor onzekere honden en bij bepaalde vormen van agressie

​​

Als u twijfelt over het wel of niet castreren van uw reu of kater, vraag ons dan naar de mogelijkheid tot chemische castratie. 

​

Castratie
Gewichtsconsult

Gewichtsconsult

Helaas zien we dat overgewicht en bijbehorende problemen in de westerse wereld niet langer een aandoening is die voorbehouden is aan mensen. Ook bij onze huisdieren komt obesitas steeds vaker voor. En dat is jammer, want dit is makkelijk te voorkomen.

​

Gevolgen die wij dagelijks zien in de praktijk zijn:

 

  • Snellere slijtage van de gewrichten (arthrose)

  • Verhoogd risico op suikerziekte (diabetes)

  • Risico op levensbedreigende urineblokkade bij katers

  • Een verminderd uithoudingsvermogen 

  • Problemen bij de bevalling

  • Sneller benauwd bij warm weer of zware inspanning

  • Een slechtere afweer

  • Verhoogde kans op huidproblemen

​

Al met al kunnen deze symptomen uw dier een paar jaar van zijn of haar leven kosten. En daar willen wij iets aan doen. 

​

Het kan een grote uitdaging zijn om een dier weer op een gezond gewicht te krijgen. Niet alleen het dieet, maar ook de levensstijl moet vaak aangepast worden. Dit vergt dan ook inzet en doorzettingsvermogen van uw kant. En laten we eerlijk zijn, die smekende ogen van uw dier helpen u hierbij niet.

 

Daarom hebben we in onze kliniek het gewichtsconsult geïntroduceerd. De dierenartsen en assistentes begeleiden u en uw dier tijdens een reeks van consulten in het bereiken van een gezond gewicht. Neem contact met ons op voor meer informatie over dit consult.  

​

bottom of page