Help mijn hond heeft Giardia!
We zien het vaker in de praktijk. Honden (vooral pups) die diarree hebben die de ene dag vaster is dan de andere dag. Gelukkig zijn ze er niet ziek van en in de meeste gevallen gaat het om een simpele diarree die na 2 a 3 dagen over gaat. Een veel voorkomende oorzaak bij aanhoudende diarree die we echter steeds vaker zien is de parasiet Giardia. Wat doet deze parasiet en hoe komt de hond er weer vanaf? We gaan het u vertellen.
Wat is Giardia?
Giardia is een eencellige darmparasiet. Hij komt veel voor bij honden (pups) en katten, maar ook mensen kunnen besmet raken met Giardia. Bij honden is Giardia zelfs een van de meest voorkomende in darmparasieten. Bij ongeveer 10% van alle dieren komt deze darmparasiet voor. In veel gevallen geeft deze parasiet geen tot nauwelijks symptomen, maar bij jonge of verzwakte dieren kan het wel leiden tot vervelende diarree klachten.
Hoe raakt hij besmet?
Honden en katten kunnen besmet raken door de parasiet op te eten. Dit gebeurt bijvoorbeeld door iets van straat op te eten of te drinken. Ook het likken aan de poten of aan de anus van een dier met Giardia kan voor besmetting zorgen. Een infectie kan al in het nest plaatsvinden.
Als een hond geïnfecteerd is met Giardia kan hij/zij de parasiet in grote hoeveelheden uitscheiden, ook als de hond of kat geen symptomen heeft. Daarnaast kan Giardia erg lang overleven in de omgeving zonder gastheer. Hierdoor is de kans op (her)besmetting van het dier zelf en andere dieren in de omgeving erg groot.
Wat zijn de symptomen?
De meeste gezonde dieren hebben geen klachten. De dieren die wel klachten hebben, hebben meestal de volgende symptomen:
- Een hardnekkige diarree, vaak met slijm en/of bloed er bij. Vaker is ook de diarree erg afwisselend van consistentie, de ene keer wat harder de andere keer weer zacht.
- Soms gewichtsverlies
- Over het algemeen een normale eetlust.
Diagnose
Giardia wordt vastgesteld door middel van een ontlastingsonderzoek. Omdat de parasiet niet dagelijks in dezelfde hoeveelheid wordt uitgescheiden, is het belangrijk om van 3 dagen ontlasting op te vangen, en deze op de derde dag binnen te brengen. Door middel van een snel test kan dan worden vastgesteld of de parasiet aanwezig is in de ontlasting.
Behandeling
Giardia wordt behandeld met een meerdaagse kuur Fenbendazol. In sommige gevallen is het noodzakelijk daar een antibiotica kuur bij te geven.
Verder is goede hygiëne van belang om herbesmetting te voorkomen. Dit kunt u doen:
- Alle ontlasting meteen opruimen
- Handen wassen na het opruimen van de ontlasting
- Kleedjes en kussentjes wassen voor en na de behandeling
- Voer- en drinkbakken schoonmaken en uitspoelen met koken water
- Tijdens de behandeling kan de hond gewassen worden met een milde shampoo
- Bij kennel- en pensioninfecties de verblijven ontsmetten met chloor
Giardia kan hardnekkig zijn en na de behandeling terugkeren. Een nieuwe medicatiekuur is dan noodzakelijk.
Giardia is een zoönose!
Dit houdt in dat de parasiet van dier op mens overdraagbaar is. Voornamelijk kleine kinderen hebben een verhoogd risico. Daarom is het belangrijk om zeker met kleine kinderen op de hygiënemaatregelen zoals hierboven beschreven te letten.
Comments