top of page
Zoeken

Feestdagen: waar let ik op?


De feestdagen staan voor de deur. Een periode waar veel mensen naar uitkijken. Kerst en oudejaarsavond zijn de dagen waar we graag samen komen met familie en vrienden en genieten van de gezelligheid, de cadeaus, het lekkere eten en de mooie versiering. Een kerstboom wordt in huis gehaald die met lichtjes en versiering wordt opgetuigd. We vergeten hierbij natuurlijk niet onze huisdieren, zij horen immers tot de familie. Om er voor te zorgen dat voor hun ook de feestdagen een feestje is, vertellen wij u graag iets meer over de dingen waar u op kunt letten.


Eten en verwennen


Met de feestdagen zetten we graag allerlei lekkernijen op tafel om de hele dag van te kunnen smikkelen. Als de hond dan naast ons zit met die grote lieve ogen kunnen we de verleiding toch maar moeilijk weerstaan en krijgt hij toch iets van tafel. Ze mogen zeker iets extra’s krijgen maar let wel goed op met wat u geeft. Niet ieder extraatje van tafel is geschikt voor uw hond of kat.


In strooigoed zitten veel suikers en deze suikers kunnen tot maagklachten en diarree lijden. Voeding die voor mensen bedoeld is bevat vaak veel calorieën, zout en te veel kruiden. Sommige etenswaren zijn zelfs giftig voor onze huisdieren! De meest bekende is chocolade, wat is een hoge dosis zelfs dodelijk kan zijn. Andere voorbeelden van etenswaren die bij ons op tafel staat maar wel giftig is zijn:



  • Druiven en rozijnen

  • Macadamia noten

  • Avocado

  • Alluminium soorten zoals uien, knoflook, bieslook en prei


Pas daarom goed op! laat geen schaaltjes met chocolade, noten en dergelijke op tafel staan als u het huis of de ruimte verlaat en de hond in die ruimte blijft. Hang ook geen snoepgoed of chocolade in de kerstboom.


De gevaren


Naast het gevaar van vergiftiging door voedingsmiddelen zijn er nog meer gevaren die er op de loer liggen die op het eerste gezicht niet als gevaar worden gezien.

Een kerstboom in huis is super gezellig. Maar denk altijd aan de veiligheid. Bewegende delen in de boom kunnen het jachtinstinct van de kat prikkelen en die kan van vervolgens in de boom willen springen met alle gevolgen van dien. Ook de hond kan er nog wel eens voor zorgen dat er iets uit de boom valt. Kies daarom bijvoorbeeld voor onbreekbare versiering (plastic kerstballen, houten versiering etc.) zodat uw hond zich niet kan bezeren aan de scherven.



Als u metalen haakjes gebruikt om de kerstballen op te hangen, let er dan goed bij op dat het haakje goed om te tak van de kerstboom vast zit. Zo is de kans dat een haakje loskomt en op de grond valt en opgegeten wordt een heel stuk kleiner. Metalen haakjes kunnen in de darmen namelijk veel schade toebrengen, in het ergste geval kan het zelfs de wand van de darm perforeren. Ook de boom zelf kan erg schadelijk zijn voor uw huisdier. Heeft u een boom zonder kluit (dus een afgezaagde boom), zorg er dan voor dat uw hond of kat niet kan drinken uit de bak met water. Hier zitten allerlei stofjes in die niet gezond zijn voor de hond en kat. Deze stofjes kunnen lijden tot fikse diarree, maagproblemen en braken. Zorg er ook voor dat ze niet van de takken en naalden kunnen eten.


Ook met de sfeerverlichting is oppassen geblazen. Verberg de kabels van de verlichting zo goed mogelijk zodat uw hond, kat, konijn of vogel er niet in verstrikt kan raken. Ook bij het aansteken van kaarsen en/of theelichtjes is het oppassen. Laat uw huisdier nooit zonder toezicht achter als er een kaars aan is.


Planten



Er zijn plantensoorten die dat typische kerstgevoel geven. Twee voorbeelden hiervan zijn hulst en de kerstster. Beide planten zijn giftig voor onze huisdieren. Zo zit bijvoorbeeld in hulst de stoffen cafeïne en theobromine, deze stoffen zitten ook in chocolade maar dan wel een veel lagere concentraties. De giftige effecten zitten dan ook in de andere stoffen in de plant. Er moet echter wel een grote hoeveelheid van de plant gegeten worden willen er serieuze toxische verschijnselen optreden. Bij de meeste dieren die wat van de hulst hebben gegeten zal het maag- darm stelsel wat van streek zijn, waarbij hij ook veel kan gaan speekselen en braken. Heeft u er geen goed gevoel over dan kunt u altijd contact met ons opnemen.



Ook de kerstster wordt vaak nog bestempeld als zeer giftig maar dat valt in de praktijk gelukkig wel mee. Dieren krijgen na het eten van de kerstster enkel wat maag- en darm klachten van die vanzelf overgaan. Toch is het wel verstandig om een zo aangenaam mogelijke kerst te hebben de kerstster en de hulst op afstand te houden van uw geliefde huisdier.


Naast deze meer bekendere plantensoorten is er nog een lijst van planten die wel zeer giftig zijn voor uw huisdier. Kijk op de site van LICG om welke planten het gaat.


Tot slot


Denk ook voor uw huisdier er aan: ieder pondje gaat door het mondje. Dat wil zeggen dat als u tijdens de feestdagen regelmatig iets geeft van tafel de pondjes er aan zullen vliegen bij uw huisdier. Die moeten er uiteindelijk ook weer vanaf want overwicht kan in de toekomst voor grote problemen zorgen.


Wij wensen u en uw huisdier hele fijne feestdagen toe en alvast een goede jaarwisseling!


gif

Comments


bottom of page